Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Βοηθήστε τη μνήμη των παιδιών με δυσλεξία.

Χαρακτηριστικό των ατόμων με δυσλεξία είναι, ότι δε συγκρατούν εύκολα πληροφορίες. Ο Dr. Lorraine Cleeton προτείνει, λοιπόν, 6 στρατηγικές, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούν οι δυσλεκτικοί να μάθουν διάφορες "τεχνικές", ώστε να βοηθήσουν τη μνήμη τους.  Ακολουθούν οι στρατηγικές: 

  • Η στρατηγική της Μεταγνωστικής
Εκμάθηση μιας λίστας με λέξεις, με τη διαδικασία της ερώτησης και της σημείωσης του τρόπου, με τον οποίο κρατήθηκε στη μνήμη η κάθε λέξη.
  • Η στρατηγική της Ιστορίας
Δημιουργία μίας πραγματικής ιστορίας ή μίας ιστορίας χωρίς κάποιο πραγματικό νόημα, η οποία θα συμπεριλαμβάνει όλες τις λέξεις, που θα πρέπει να θυμούνται οι μαθητές.
  • Η στρατηγική της ομαδοποίησης
Ομαδοποίηση λέξεων, που ανήκουν στην ίδια κατηγορία.
  • Η στρατηγική βάσει εικόνων
Δημιουργία μίας λίστας με όλα τα πράγματα, που θα πρέπει να θυμούνται τα παιδιά και τα οποία θα απεικονίζονται μαζί ή χωριστά.  Σε αυτό θα διευκολύνει η χρήση διαφορετικών χρωμάτων του στυλό ή της κιμωλίας. 
  • Η στρατηγική που βασίζεται στην τοποθεσία
Η στρατηγική αυτή βασίζεται στην ικανότητα να θυμάται ο μαθητής τις τοποθεσίες, τις οποίες θα έχει ταυτίσει με πρόσωπα.
  • Η στρατηγική του “Pegword”
Δημιουργία μίας λίστας από λέξεις, που χρησιμοποιούνται για την απομνημόνευση μιας αριθμημένης λίστας πραγμάτων και στη συνέχεια θα πρέπει ο μαθητής να συνδέσει κάθε μία από αυτές τις λέξεις με τα μέλη της λίστας που έχετε να μάθετε.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι οι στρατηγικές αυτές απευθύνονται κυρίως στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μάλιστα θα πρέπει να εφαρμόζουν τις στρατηγικές αυτές βάση του γνωστικού επιπέδου των μαθητών, ενώ οι επαναλήψεις θα είναι εποικοδομητικές.

ΠΗΓΗ: Δυσλεξία και μνήμη, 6 στρατηγικές που έχουν αποδειχτεί ότι μπορούν να βοηθήσουν.  στο 
www.dyskolies.gr/index.php/dyslexia1/14-memory/48-mem-dysl


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου