Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Θεωρία Davis.

Η θεωρία του Ron Davis για τη δυσλεξία γεννήθηκε μέσα από την προσωπική του εμπειρία.  Συγκεκριμένα ο Davis ήταν δυσλεκτικός, όμως η αντιμετώπιση, που είχε δεχθεί από τους εκπαιδευτικούς, τον οδήγησε στην ανάπτυξη της θεωρίας, για να βρει ο ίδιος λύση για τη δυσλεξία.  Όμως δεν εργάστηκε με τον καθιερωμένο τρόπο, αλλά ξεκινά αντίστροφα από τη λύση-μέθοδο προς τη θεωρία.  Με βάση τη θεωρία του, τα άτομα με δυσλεξία εμφανίζουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, συμπτώματα και συμπεριφορές.  Αναλυτικότερα:
  • Χαρακτηριστικά: μη λεκτική σκέψη, δηλαδή σκέφτονται περισσότερο με τις εικόνες παρά με τους ήχους των λέξεων.  
  • Συμπτώματα: κατανοούν κάποιο αντικείμενο ή κατάσταση μέσω των εικόνων, αντικαταστάσεις, παραλείψεις, ανατροπές ή μεταθέσεις στην ανάγνωση και την γραφή γραμμάτων και λέξεων.  Επίσης τα άτομα με δυσλεξία παρουσιάζουν προβλήματα προσανατολισμού και στην αίσθηση του χρόνου, όπως είναι η αργή κι ασυντόνιστη κίνησή τους. 
  • Συμπεριφορές: κατά τον Davis ο δυσλεκτικός ενεργοποιούν διάφορους μηχανισμούς-συμπεριφορές, με τις οποίες θέλουν να αποκρύψουν τη δυσλεξία τους, όπως είναι για παράδειγμα η λύση των εργασιών από τη μαμά.  Αυτές τις συμπεριφορές τις ονομάζει καταναγκαστικές, εκδηλώνονται στην ηλικία των έξι-επτά, ενώ παραμένουν και στην ενήλικη ζωή. 

Συνοψίζοντας σύμφωνα με τη θεωρία του Davis, όταν ένας δυσλεξικός συναντήσει μία δυσκολία, τότε αποπροσανατολίζεται και κάνει λάθη. Αν όμως τον εκπαιδεύσουμε και τον βοηθήσουμε να βρει τι ήταν αυτό που του προκάλεσε τον αποπροσανατολισμό, τότε θα εξαλειφθούν τα προβλήματα.

ΠΗΓΗ: www.dyslexia-charisma.gr/227/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου