Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Λογισμικό στην ελληνική γλώσσα για δυσλεκτικούς χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο Ξεφτέρης και η Γραμματική: Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-8 ετών και καλύπτει ενότητες της Νεοελληνικής Γραμματικής.

Ξεφτέρης: Maths 2: Εφαρμογή, μέσω της οποίας ο μαθητή εξοικειώνεται με τους Aριθμούς και τις Ποσότητες, αλλά και με τη γραφή των αριθμών με τη βοήθεια του ποντικιού. Μάλιστα ο βαθμός δυσκολίας δραστηριοτήτων είναι αυξανόμενος.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ: Κείμενο σε Ομιλία.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Απευθύνεται σε παιδιά 4-8 ετών ή σε παιδιά με μικρότερες ή μεγαλύτερες δυσκολίες.  Δίνει ευκαιρία για διάκριση σχημάτων, χρώματος και μεγέθους, την ανάπτυξη της κατανόησης προτάσεων κι εννοιών, τη διάκριση ομοειδών αντικειμένων κι ανακάλυψη κάθε φορά του κοινού τους χαρακτηριστικού και την ανάπτυξη της δυνατότητας της αντιστοίχησης λέξης και εικόνας.  Ανάπτυξη με πολλές ασκήσεις της οπτικής κι ακουστικής μνήμης, ενώ ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται.

Word Construction Set: Απευθύνονται σε παιδιά του δημοτικού ή και των αρχών του γυμνασίου.  Η ύλη αφορά σε λεξιλογικές κυρίως ασκήσεις, με την κατασκευή λέξεων είτε δίνοντας το αρχικό γράμμα είτε σε μορφή συλλαβών, με τις οποίες θα πρέπει ο μαθητής να σχηματίσει τη λέξη, ενώ υπάρχουν κι ασκήσεις, αντιστοίχισης του άρθρου με το ουσιαστικό, ανάλογα με το γένος και τον αριθμό.

Anagram: Ηλεκτρονικό λεξικό.

DT Trainer: Απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών μέχρι κι ενήλικες και περιλαμβάνει έννοιες, μαθηματικά, γράμματα, ήχοι, χρήματα. Περιλαμβάνει 7 προφίλ μαθητών σύμφωνα με:
1.    την ηλικία
2.    τις αδυναμίες
3.    τον χρόνο που χρειάζεται για να απαντήσει
4.    το βαθμό ενίσχυσης που χρειάζεται

Simply Web 2000: Απλοποιημένη μορφή φυλλομετρητή διαδικτύου.  Κάθε εντολή είναι συνδυασμένη με ένα αρκετά μεγάλο και αρκετά ευδιάκριτο εικονίδιο ώστε να εντοπίζεται ευκολότερα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίηση ενός εκφωνητή που διαβάζει ό, τι ο χρήστης εστιάζει με το ποντίκι. 

Εκφωνητής+:Εκφωνητής.

ESOPOS: Εκφωνητής.

TTS: Εκφωνητής.

Animated Avatars - TTS: Εκφωνητής.

Το Τρενάκι των Ρημάτων: Εκπαιδευτικό λογισμικό, που απευθύνεται στους μαθητές του γυμνασίου και τους διευκολύνει στης κλίση των αρχαίων ρημάτων.

e-teach: Ασκήσεις για το αλφάβητο.  Ασκήσεις διάκρισης, ταξινόμησης, κατανόησης, ομοιότητας και διαφοράς, προσωπικής έκφρασης και προσανατολισμού κι τέλος ασκήσεις μαθηματικών.

Μίλα μου ... Ελληνικά!: Εκφωνητής ελληνικών και αγγλικών κειμένων από οποιαδήποτε πηγή.  

ΦωνΑισθησία Mobile: Λογισμικό Μετατροπής Κειμένου (Ελληνικά και Αγγλικά) σε Ομιλία για κινητά τηλέφωνα και συσκευές χειρός. 

ΦωνΑισθησία VISUAL: Μετατροπέας Κειμένου σε Ομιλία τόσο στην ελληνική όσο και την αγγλική γλώσσα. 

ΦωνΑισθησία WIN INTEGRATOR: Υποστηρίζει πλήρως την Ελληνική και Αγγλική γλώσσα στη μετατροπή κειμένου σε ομιλία.

Films: Λογισμικό, με το οποίο  τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο κι οι γονείς μπορούν να επεξεργαστούν βιντεογραφήσεις από διάφορες πηγές και να δημιουργήσουν τρία διαφορετικά είδη ασκήσεων.

Βλέμμα: Λογισμικό αυτοματοποιημένου εντοπισμού μαθητών του δημοτικού.

εΜαΔύς: Λογισμικό αυτοματοποιημένου εντοπισμού μαθητών Α’ Γυμνασίου.

Μικροί καλλιτέχνες σε δράση: Περιλαμβάνει ζωγραφική, σχέδιο, μουσική, κείμενα, εικόνες, έργα τέχνης, τα αποτελέσματα των οποίων δύναται να μεταφερθούν σε άλλα μέσα και υλικά.

Έτσι γράφω και διαβάζω: Γλώσσα.

Μαθαίνω να Κυκλοφορώ με Ασφάλεια Β': Ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει δημιουργικά μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, παιγνίδια κυκλοφοριακής αγωγής και παιγνίδια εξοικείωσης, ενώ υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς του αποτελέσματος σε άλλα μέσα και υλικά. Προσεγγίζει τη γνώση διαθεματικά και βιωματικά.

ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ με ΑΞΙΑ: Εξοικείωση στη χρήση των κερμάτων και  να αναπτύξουν δεξιότητες συναλλαγής.

Εκπαιδευτικά   παιχνίδια ΣΤΕΡΞΙΣ: Εκπαιδευτικό λογισμικό που αφορά τη βελτίωση της διαδικασίας ένταξης ατόμων ειδικών κατηγοριών στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Αριθμομαχίες / Εικονόλεξα: Εκπαιδευτικό λογισμικό.

Ενσφηνώματα 2!: Λογισμικό για τα μαθηματικά με πάνω από 55 εφαρμογές! Περιλαμβάνει 3 κατηγορίες με 11 προγράμματα, η καθεμία με δραστηριότητες αισθητοποίησης και σειροθέτησης των αριθμών από το 0-20, καθώς και παιχνίδια με πράξεις, 1 κατηγορία με 11 διασκεδαστικά ψηφιακά παιχνίδια εξοικείωσης και μαθηματικών, και 1 κατηγορία με 8 προγράμματα πράξεων για άτομα με σοβαρές κινητικές δυσκολίες.

Η κούρσα των αριθμών (The Number Race.zip): Σχεδιάστηκε ειδικά για τη δυσαριθμησία.

Αυτόματος γρίφος: Εφαρμογή για την επίλυση προβλημάτων λογικής. Αποτελείται από 3 καρτέλες εργασίας:
  1. Στοιχεία Γρίφου
  2. Πίνακας Επίλυσης Γρίφου
  3. Κανόνες Γρίφου

Στην εφαρμογή περιλαμβάνονται 13 προβλήματα λογικής, ενώ οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν επιπλέον από το διαδίκτυο, αλλά και να φτιάξουν τους δικούς σας γρίφους.

Πες:  Συμπληρώνονται γράμματα και λέξεις.

Lexy Hellas Soft: Λειτουργούν ενσωματωμένες γλωσσικές μονάδες και βασικοί κανόνες  για την ορθή ανάγνωση και ορθογραφία.

Μαθαίνω τα άρθρα: Δραστηριότητες για την εκμάθηση της σωστής γραφής των ομόηχων άρθρων.

Η Χώρα των Λενού: Εκπαιδευτικό λογισμικό για τα μαθήματα της γλώσσας και των μαθηματικών. της Α' και Β' τάξης του Δημοτικού σχολείου. 


ΠΗΓΗ: Λυμπούδης, Β. Υπολογιστές και Δυσλεξία στο eeeek.pie.sch.gr/dyslexia.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου