Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Δυσλεξία και ξένες γλώσσες. Τι θα πρέπει να προσέξετε.

Τα παιδιά με δυσλεξία βεβαίως μπορούν να μάθουν μία και δύο ξένες γλώσσες, με την προϋπόθεση να μη δέχονται πίεση χρόνου, αλλά και ψυχολογική πίεση. Τόσο οι γονείς όσο και οι καθηγητές των ξένων γλωσσών οφείλουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα σημεία:
  • Η ηλικία, όπου τα παιδιά ξεκινούν την εκμάθηση της ξένης γλώσσας.  Είναι καλό τα παιδιά να διανύουν το 9ο με 10ο έτος της ηλικίας τους, έτσι ώστε να έχουν εξοικειωθεί με την ελληνική γλώσσα.
  • Το επίπεδο του παιδιού στην ανάγνωση και τη γραφή στην ελληνική γλώσσα, ώστε να μη δημιουργηθεί σύγχυση μεταξύ της ελληνικής και της ξένης γλώσσας.
  • Τις μεθόδους, που χρησιμοποιούν οι καθηγητές των ξένων γλωσσών.
  • Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούνται για την εκμάθηση της προφοράς και της ορθογραφίας των λέξεων.  Θα διευκόλυναν πάρα πολύ τα παιδιά με δυσλεξία οι παρακάτω μέθοδοι:
  1. Παιχνίδια, όπου χρησιμοποιούνται όλες οι αισθήσεις των παιδιών (μιμητικά παιχνίδια, κασέτες με απλούς ήχους, κάρτες με εικόνες των γραμμάτων, πλαστελίνη για την αφή των γραμμάτων).
  2. Φωνολογικά παιχνίδια με συλλαβές και λέξεις.
  3. Παιχνίδια μνήμης.
  4. Παιχνίδια ομοιοκαταληξίας.
ΠΗΓΗ: Δημητριάδου, Ι. Η δυσλεξία δεν είναι εμπόδιο στις ξένες γλώσσες στο www.photodentro.gr/paidia/ekpaideusi/1351-dyslexia-xenes-glosses.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου